Sunt precum soarele, aduc lumină, strălucire şi un aer vesel. Albe, piersicii, galbene, cu floare simplă sau dublă, narcisele nu au cum să nu-ţi încânte simţurile cu mireasma lor, căci oriunde o împrăştie aduc o oază de bună dispoziţie şi candoare. Narcisa a fost adusă la sfârşitul secolului XVI din Orientul Mijlociu împreună cu lalelele şi zambilele. Numele ei provine de la grecescul cuvânt "narke" (ce se traduce "somn profund") însemnand narcotic, narcoză. Semn de bun venit al vremii calde, narcisa este cunoscută sub numele de floarea postului, deoarece înfloreşte în perioada postului creştinesc de Paşte din primăvară.
Aceste flori semnifică renaşterea, respectul şi recunoştinţa. Ele au în spate şi un mit al Greciei antice, în care nimfa Echo se îndrăgostise de Narcis, un tânăr căruia zeii îi dăruiseră o extraordinară frumuseţe şi tinereţe eternă cu condiţia de a nu îşi privi chipul oglindit. Obsedat de el însuşi, acesta a respins afecţiunea nimfei care, frământată de pasiune, şi-a pierdut întruparea rămânând din ea doar vocea. Din cauza acestei triste poveşti de dragoste, narcisa a devenit simbol al iubirii neîmpărtăşite. Zeiţa Nemesis (răzbunarea), văzând cruda lui indiferenţă în faţa dragostei nimfelor, a hotărât să îi dea o pedeapsă exemplară: i-a menit să nu iubească pe nimeni niciodată, ci să se îndrăgostească de el însuşi şi astfel să îşi găsească moartea. Nu peste mult timp, plimbându-se prin pădure şi ajungând lângă un lac, Narcis şi-a zărit propriul chip în oglinda apei. Vrând să îmbrăţişeze chipul deosebit de frumos din apă, Narcis a căzut în adâncuri şi s-a inecat. Nimfele au venit să îl plângă şi l-au transformat într-o floare galbenă, care să le amintească mereu de iubitul lor. Se zice că de aceea narcisa îşi ţine mereu capul în jos, pentru că il imită pe Narcis care se admira în apă.
Narcisa exprimă prietenia, bucuria, fiind considerată o floare a copiilor şi adolescenţei. Aceasta se dăruieşte la naşterea unui copil simbolizând bucuria de a întâmpina o noua viată. Ca floare a dragostei, narcisa exprimă sinceritatea. În China narcisa este asociată cu norocul şi câştigul, fiind un simbol al trezirii la viaţă şi al speranţei.
Numele Narcisa sugerează o persoană deosebit de pasională şi sentimentală, care tinde să se lase pradă sentimentelor ghidându-se după intuiţie şi nu după raţiune.
Bărbatul care dăruieste unei femei o narcisă vrea să ii declare acesteia că o doreşte. Femeia căreia ii plac narcisele este de obicei o femeie pasională, care luptă pentru dragoste şi pentru lucrurile în care crede.
Adu soarele, natura şi primăvara în casa ta cu mireasma narciselor!
Comentarii
Trimiteți un comentariu